Do jakich produktów spożywczych dodawana jest skrobia pszenna?
Dodatki spożywcze to stały element procesu produkcji żywności. Dzięki nim pieczywo, mięso, czy wędliny mają określony smak, wygląd, czy strukturę. Jakie dodatki są stosowane obecnie?
Fosforany spożywcze – do czego służą?
W branży mięsnej bardzo ważne jest nie tylko wydłużenie przydatności do spożycia, ale i uzyskanie określonej struktury produktu. Dlatego najczęściej stosuje się fosforany spożywcze oraz białko wieprzowe. Pierwszy wymieniony dodatek odpowiada za wydłużenie terminu ważności produktu. Na liście dodatków są one oznaczone symbolami od E338 do E452. Fosfarany spożywcze to osiem substancji stosowanych w przemyśle spożywczym. Ich zaletą jest zdolność zatrzymywania wody podczas obróbki termicznej oraz wykazywanie silnego działania emulgującego oraz bakteriostatycznego. Białko wieprzowe zaś to źródło kolagenu. Pozyskuje się go z wieprzowych skór. Zawarty w nich kolagen przyspiesza proces produkcji i poprawia jakość wyrobów. Dzięki niemu poprawie ulega gryzalność, struktura oraz wygląd. Dodając białko wieprzowe podczas produkcji producenci zmniejszają także zawartość niemięsnych dodatków. W ten sposób końcowy produkt nie psuje się i jest bardziej przystępny do konsumpcji.
Konserwanty – co pomoże w produkcji?
Konserwanty są środkami chemicznymi lub mieszaniną związków powodujących wydłużenie przydatności do spożycia. Dodatki te zapobiegają także rozwojowi bakterii, wirusów oraz grzybów. Na wszelkich etykietach produktów konserwanty będą oznaczone symbolami z przedziału E200-E299. Wszystkie środki znajdujące się na liście spełniają szereg kryteriów. Nie mogą one wpływać negatywnie ani na produkt, ani na zdrowie człowieka. Muszą za to być niezawodne i skutecznie przeciwdziałać rozwojowi drobnoustrojów. Najbardziej znane są konserwanty naturalne. Zaliczamy do nich chociażby sól, ocet, cukier, a także substancje wprowadzane z dymem wędzarniczym. Spośród chemicznych konserwantów należy wymienić tutaj chociażby antybiotyki, antyseptyki oraz barwniki, witaminy i przeciwutleniacze.
Za co odpowiada skrobia pszenna?
Na liście dodatków do żywności znajdziemy też produkt otrzymywany z pszenicy w procesie wielostopniowego mielenia, separowania i wymywania. Jest to skrobia pszenna, która po odwodnieniu i suszeniu jest mielona ponownie i dopiero wówczas może być wykorzystywana w produkcji. Skrobia pszenna odpowiada za poprawę tekstury produktów i lepsze wiązanie wody. Stosowana jest także do produkcji wyrobów bezglutenowych. Skrobię oraz inne dodatki do żywności znajdziesz na tej stronie http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Skrobia pszenna pełni także rolę środka wypełniającego. Poprawia również stabilność produktu, czy to w czasie obróbki termicznej, czy w okresie przechowywania. Skrobia pszenna znajduje się w wielu produktach. Dodaje się ją do wyrobów mięsnych, garmażeryjnych, czy nawet pieczywa. Ma więc bardzo szerokie zastosowanie. Nie dziwi więc fakt, że producenci dbają o to, by dodatki te były jak najlepszej jakości.
- Dochody z wynajmu mieszkania – jak osiągnąć stabilne przepływy gotówki - 25 Вересня 2023
- Kluczowa rola optymalizacji treści w sklepie internetowym - 22 Вересня 2023
- Domki nad morzem w Ustce – raj na wybrzeżu Bałtyku - 20 Вересня 2023
Leave a Reply